Харчова безпека: яких правил варто дотримуватися?
Харчова безпека — це питання відповідальності кожної людини й надійний засіб запобігання отруєнням і кишковим інфекціям. Правила харчової безпеки містять усі етапи поводження з їжею до її споживання, зокрема дотримання чистоти, вибір тільки якісних і безпечних продуктів, належні умови їх транспортування, зберігання й приготування.
Для захисту від кишкових інфекцій і запобігання харчовим отруєнням Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує постійно дотримуватися п’яти принципів харчової безпеки.
Перший принцип: дотримуйтеся чистоти
- Мийте руки перед приготуванням їжі.
- Мийте руки після відвідування вбиральні.
- Мийте й дезінфікуйте всі поверхні та кухонне начиння, яке використовують для приготування їжі.
- Убезпечте кухню й харчові продукти від комах, гризунів тощо.
Другий принцип: відокремлюйте сире від готового
- Відокремлюйте сире м’ясо, птицю й морепродукти від готової їжі.
- Для оброблювання сирих продуктів використовуйте окреме кухонне начиння, зокрема ножі й дошки.
- Зберігайте продукти в закритому посуді.
- Не розміщуйте в холодильнику сирі продукти над полицями з готовими стравами.
Третій принцип: ретельно просмажуйте або відварюйте харчові продукти
- Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, передусім м’ясо, птицю, яйця й морепродукти.
- Обов’язково доводьте страви, зокрема супи та печеню, до кипіння.
- У приготованому м’ясі його сік має бути прозорим, а не рожевим.
- Використовуйте термометр під час приготування їжі.
- Ретельно підігрівайте готові страви.
Четвертий принцип: зберігайте харчові продукти за безпечної температури
- Не залишайте готову їжу за кімнатної температури понад дві години.
- Охолоджуйте без затримки всі готові страви й продукти, які швидко псуються (бажано до 5 °C або нижче).
- Тримайте готові страви гарячими (понад 60 °C) аж до подавання на стіл.
- Не зберігайте готові страви довго навіть у холодильнику.
- Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
П’ятий принцип: обирайте свіжі й незіпсовані харчові продукти
- Використовуйте чисту воду або очищену.
- Обирайте свіжі й незіпсовані продукти. Обирайте продукти, оброблені задля підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко.
- Ретельно мийте фрукти й овочі, а надто коли їх подають сирими.
- Не вживайте продукти після закінчення їхнього строку придатності.
Кiлькiсть переглядiв: 177